Operatiunea de schimbare a treptelor de viteza este una dintre cele mai complexe manevre pe care le ai de facut in calitate de rider. Aceasta necesita o acomodare temeinica cu motocicleta, dar si castigarea unor abilitati absolut necesare pentru a pilota motocicleta in siguranta. Uzura pedalei schimbatorului de vitezei se produce in special atunci cand motocicleta este utilizata cu predilectie prin oras, deoarece esti nevoit sa schimbi frecvent treptele de viteza in conditiile unui trafic infernal.

Cutia de viteze a unei mototociclete este diferita fata de cea corespunzatoare unui vehicul pe 4 roti. In general, motociclistii trebuie sa tina cont ca schimbarea vitezelor fin şi repede necesită antrenament, dar odată invăţată, va reduce teama pe motocicletă şi te va ajuta să menţii controlul.

In permanenţă se foloseşte treapta de viteză corectă pentru viteza cu care circuli, indiferent dacă ea creşte sau scade. Se poate pierde controlul şi dacă vitezele sunt folosite incorect la decelare, viraje sau pante. Atunci cand actionezi pedala schimbator viteza,  trecerea intr-o treapta de viteze superioara se realizeaza aproape instant.Aceasta schimbare se realizeaza in sus sau in jos, dupa un anumit tipar.

Schimbare in sus a treptelor de viteza

Prima dintre aceste mijloace pe care trebuie sa includa o treapta de viteza mai mare. Pentru a face acest lucru, include primul transfer, si astfel imbunatateste viteza motocicletei, si apoi treci treptat la treapta imediat prin scaderea turatiei motorului. In acelasi timp, vei strange si maneta ambreiajului, care se va elibera dupa efectuarea operatiunii.

Toate miscarile care se efectueaza cu ajutorul unei pedale schimbator viteze ar trebui sa fie line, facute cu maxima eleganta si prudenta. In acest fel, te vei asigura ca sistemul de transmisie al motociclerei nu se deterioareaza. Se angreneaza utilizarea pedalei schimbator viteze extrem de fin, iar ambreiajul de comutare se elibereaza odata cu pedala. Inainte de pornirea motocicletei, nu uita sa pui maneta schimbatorului de viteza pe neutru. Pentru a intra in prima treapta de viteza, maneta se impinge in sus.

Schimbarea in jos a treptelor de viteza

Schimbarea vitezelor in jos poate fi mult mai dificila de efectuat fin, decat schimbarea in sus.

Iata cum se face:

  • opreste accelerarea;
  • strange ambreiajul si accelereaza putin, cu o miscare ferma, impingi schimbatorul de viteze in jos cat de departe merge si il eliberezi, actionand pedala schimbator viteza cu temeinicie;
  • elibereaza ambreiajul complet, dar gradual, in timp ce accelerezi, pentru a ajusta viteza motorului cu viteza dorita de mers.

Asigura-te ca mergi suficient de incet cand schimbi intr-o treaptă inferioara. Daca mergi prea repede, motocicleta te va zdruncina si roata din spate se poate bloca. Acest lucru este mai probabil sa se intample cand schimbi in treapta intai sau cand mergi in panta.

In aceste imprejurari, trebuie sa folosesti franele pentru a incetini suficient pentru a schimba viteza in siguranta

Prin respectarea acestor reguli de baza la pilotaj, ai toate sansele sa beneficiezi de o calatorie pe motocicleta lipsita de griji.