Automobilul reprezintă unul dintre bunurile cele mai de preț ale unei familii, achiziționarea lui însemnând, de cele mai multe ori, un efort financiar substanțial. Din această cauză, este obligatoriu ca autoturismul să funcționeze ireproșabil o perioadă cât mai lungă. Pentru a se atinge acest deziderat, pe lângă reviziile periodice ce nu trebuie pierdute din vedere sub nicio formă, ar trebui să se acorde atenție și acelor consumabile care în timp își pierd calitățile și trebuie să fie înlocuite.

Majoritatea proprietarilor de automobile cunosc faptul că uleiul de motor ar trebui să fie înlocuit, dar nu știu când trebuie să o facă. Mai mult de atât, aceștia nu sunt informați în legătură cu înlocuirea altor consumabile, care dacă nu sunt la standardele corecte, scurtează durata de viață a motorului și a altor subansamble ale autoturismului sau chiar pun în pericol siguranța pasagerilor în timpul rulării pe drumurile publice.

Iată cum recunoști dacă este cazul să schimbi consumabilele!

  • Anvelopele reprezintă unul dintre echipamentele automobilelor ce se uzează cu siguranță în timp, din cauza frecării pe calea de rulare. Acestea nu au o durată de viață exactă, ci se pot uza mai repede sau mai puțin repede, în funcție de calitate, de modul de condus, de întreținere etc. Necesitatea înlocuirii poate fi hotărâtă prin observarea vizuală a uzurii, când șanțurile radiale au o adâncime mai mică de 1,6 mm. Specialiștii recomandă înlocuirea cauciucurilor vechi cu unele noi, care pot fi procurate cu ușurință din mediul online. Dacă ai nevoie de calitate si preturi mici, alege anvelope ieftine sau premium de pe vadrexim.ro, un site cu traditie si vechime in domeniu cu prețuri foarte bune;
  • Plăcuțele de frână au rolul de a opri automobilul la apăsarea pedalei de frână prin frecarea cu discul de frână. În timp ele se uzează din cauza acestei frecări, ceea ce este până la urmă absolut normal. O problemă poate să intervină când stratul de uzură dispare în totalitate și are loc un contact direct între discul de frână și partea metalică a plăcuțelor. Acest lucru poate să ducă la distrugerea ansamblului de frânare. Momentul potrivit pentru schimbarea plăcuțelor poate fi identificat printr-o simplă inspecție vizuală, prin observarea grosimii stratului de uzură. Atunci când acesta este mai mic de un 1mm, se recomandă ca plăcuțele să fie schimbate cât mai rapid;
  • Uleiul de motor are rolul de a lubrifia și de a răci piesele motorului, reușind să-și îndeplinească rolul doar dacă nu este degradat în timp sub acțiunea temperaturilor foarte înalte. În mod normal, producătorii fiecărui tip de mașină recomandă schimbarea acestuia după un număr de kilometri, dar șoferii din România ar trebui să-l controleze înainte de acest termen. Starea tehnică a uleiului se observă foarte ușor, prin intermediul jojei. Dacă uleiul este închis la culoare, plin de impurități și nu mai este la fel de vâscos, el trebuie înlocuit, chiar dacă mai sunt kilometri de parcurs până la limita indicată de producător.

În concluzie, șoferii prevăzători vor putea printr-o atenție sporită să prelungească într-un mod simplu durata de viață a automobilelor, profitând astfel la maximum de investiția făcută la cumpărarea acestuia.

Surse foto: ro.pinterest.com,  unsplash.com