Intersectia cu sens giratoriu


Intersectia cu sens giratoriu are la mijloc un rond, scuar si este intodeauna semnalizata cu indicatorul ” Intersectie cu sens giratoriu” instalat pe fiecare banda la intrarea in intersectie.

Se intra in intersectie pe dreapta si se inconjoara rondul cat mai pe stanga. Soferii se vor incadra de la cel putin 50 de metri pe randul sau banda corespunzatoare directiei de mers. Face parte din categoria intersectiilor dirijate si se respecta regula prioritatii  vehiculelor care circula in interiorul  intersectiei  fata de vehiculele care intra in intersectia cu sens giratoriu.

Semnalizarea schimbarii directiei de mers in intersectia cu sens giratoriu este obligatorie si se executa dupa cum urmeaza:

  1. Cei care circula la dreapta sunt obligati sa semnalizeze (de la cel putin 50 metri in localitate si 100 metri in afara localitatii) dreapta pe tot parcursul manevrei, pana la iesirea din intersectiei. Pozitia autovehiculului in timpul virajului la dreapta va fi  cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului. Acest lucru ii va ajuta pe cei care circula in spate sa inteleaga intentia de a  parasi  intersectia  pe prima strada la dreapta.
  2. Cei care circula pe directia inainte nu vor semnaliza intrarea in intersectie, insa vor fi obligati sa  semnalizeze intentia de parasire a intersectiei cu sens giratoriu pentru ai ajuta  pe cei care circula in spate sa inteleaga intentia de a parasi intersectia.
  3. Cei care circula la stanga sau cei care vor sa intoarca chiar in intersectie sunt obligati sa semnalizeze stanga la intrarea in intersectie. Intrarea in intersectie se executa pe partea dreapta si se inconjoara rondul sau scuarul cat mai pe stanga. Se semnalizeaza stanga pentru ai ajuta pe cei care circula in spate sa inteleaga intentia de a circula la stanga sau intentia de a intoarce. La parasirea intersectiei se va  semnaliza cu semnalizatorul din partea dreapta pentru ai ajuta pe ceilalti participanti la trafic  sa inteleaga intentia noastra  de a parasi intersectia.

Se intra in intersectie pe dreapta fara a semnaliza iar in momentul cand  parasim intersectia se foloseste semnalizatorul de pe partea dreapta, iar cei din spate vor  intelege  intentia noastra de a parasi intersectia.

Schimbarea benzii de circulatie in interiorul intersectiei cu sens giratoriu se face ca in oricare alta situatie:

  • cu asigurare
  • cu semnalizare
  • daca este cazul, cu acordare de prioritate celor care circula pe banda pe care dorim sa intram.

Interziceri in intersectia cu sens giratoriu


  • oprirea, stationarea si parcarea in intersectie si la mai putin de 25 metri
  • mersul inapoi
  • intoarcerea inainte si inapoi.

Este permisa intoarcerea prin ocolirea rondului cat mai pe stanga,iar la iesirea din intersectie se va semnaliza dreapta pentru ai ajuta pe ceilalti participanti la trafic sa inteleaga intentia noastra de a parasi intersectia.