Prin prioritatea de trecere se intelege dreptul unui vehicul de a trece primul printr o intersectie sau pe un sector de drum.

Prioritatea este de mai multe feluri:

  1. prioritatea de dreapta
  2. prioritatea speciala pentru anumite categorii de autovehicule
  3. prioritatea acordata de indicatoare
  4. prioritatea de panta
  5. prioritatea acordata pietonilor
  6. prioritatea acordata de marcaj

Prioritatea de dreapta


In Romania circulatia se desfasoara pe partea dreapta, de aceea cand doua vehicule se apropie simultan venind de pe drumuri publice  diferite, pe care nu sunt instalate indicatoare de prioritate in intersectie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate de trecere. Este regula generala a prioritatii in Romania. Se aplica atat in localitati cat si in afara localitatii in intersectii nedirijate precum si la urmatoarele indicatoare:

  • „intersectii de drumuri”
  • „sfarsit de prioritate”

De asemenea se aplica prioritatea de dreapta si la indicatoarele de prioritate insotite cu ” tablite aditionale „care indica directia drumului cu prioritate.


Prioritate speciala


Au prioritate speciala urmatoarele autovehicule:

  • politia
  • salvarea
  • pompierii: pentru a avea prioritate de trecere aceste aurovehicule trebuie sa aiba in functiune semnalele luminoase si sonore si pot incalca regimul legal de viteza sau alte reguli de circulatie, cu exceptia celor care reglementeaza: „trecerea la nivel cu calea ferata”. Cand in intersectie se afla un agent de circulatie aceste autovehicule aflate in misiune trebuie sa respecte indicatiile, semnalele acestuia.
  • tramvaiele in mers in locurile unde se aplica regula „prioritatii de dreapta” deci sunt pe aceasi categorie de drum.
  • coloanele organizate, aflate in mers.

La semnalul organelor de politie care insoteste coloanele speciale, suntem obligati sa parasim carosabilul, iar daca nu este permis oprim cat mai pe dreapta. Cand auzim ca se apropie autovehicule aflate in misiune trecem cat mai pe dreapta si reducem viteza.


Prioritatea acordata de indicatoare


  1. „drum ingustat”
  2. „intersectie cu un drum fara prioritate”
  3. „prioritate fata de circulatia din sens invers”

Prioritatea de panta


Prioritatea de panta se aplica atat in localitati cat si in afara acestora, daca drumul este ingustat si au prioritate de trecere vehiculul care urca.


Prioritatea acordata pietonilor


Acestia au prioritate la trecerile marcate cu indicatoare sau cu marcaj transversal. Daca pietonul traverseaza pe la coltul intersectiei prin loc nemarcat, traverseaza regulamentar dar nu are prioritate. In acest caz reducem viteza si marim atentia.


Prioritatea acordata de marcaj


Se aplica atunci cand se trece de la doua benzi de circulatie la o singura banda pe sens prin ingustarea drumului. Prioritate de trecere are vehiculul care nu isi schimba directia de mers( cel a carui banda nu se ingusteaza).